Ga je een garage bouwen? Dat is een mooie klus. Maar voordat je enthousiast begint, is het een goed idee om even te gaan zitten, pen en papier te pakken en op papier te zetten wat precies je wensen zijn. Om dat helder te krijgen, kun je het best deze drie tips volgen. Daarna maak je een technische tekening, zodat je helemaal duidelijk hebt hoe jouw garage eruit komt te zien.

Bepaal het uiterlijk van de garage

Wanneer je denkt aan een garage bouwen, denk je al snel aan het uiterlijk ervan. Dat is niet zo gek, want je wilt natuurlijk wel dat je nieuwe garage aansluit op je woning en je tuin. Het is mooi als de garage dezelfde kleur stenen heeft als je huis. Ook de elementen die je gebruikt om je garage aan te kleden, zoals het soort deur dat je kiest, is bepalend voor het uiterlijk van je garage.

Houd rekening met de toepassing van de garage

Waar ga je de garage voor gebruiken? Komt alleen de auto erin te staan, of wil je het ook als werkplek gebruiken om bijvoorbeeld te kunnen sleutelen aan de auto, fiets of motor? Of wil je de garage misschien als kantoor gebruiken? Het is allemaal mogelijk, als je van tevoren al rekening houdt met de toepassing van de garage.

De toepassing van de garage bepaalt bijvoorbeeld of je een roldeur, kanteldeur of een openslaande deur wilt gebruiken. Ze hebben ieder hun eigen voordelen en nadelen voor iedere toepassing.

Wil je een garage als werkplek gebruiken? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van een loods. Daarmee zit je beschermd, veilig en droog, en heb je ruimte genoeg om comfortabel aan de slag te kunnen.

Bouw je garage niet te klein

Sommige mensen stemmen het formaat van de garage af op de grootte van hun auto. Prima als je je garage alleen gebruikt om je auto droog te houden, maar de meeste mensen willen toch iets meer met hun garage. Ze willen er bijvoorbeeld ook gereedschap opbergen. Dan is wat extra ruimte toch wel handig. De kosten van een garage bouwen worden hoger als je voor meer vierkante meters gaat, maar dat kan de investering zeker waard zijn.

Voor een enkele garage is een minimale afmeting van 4 x 7 meter een goede stelregel. Kies je toch voor een grotere garage, dan is extra breedte handiger dan extra lengte. Bij het bepalen van de grootte van je garage is het belangrijk dat je ook genoeg ruimte houdt voor ramen. Wat daglicht in een garage is toch wel erg fijn.