Het klinkt misschien raar om je vloeren te isoleren, maar het is toch een extra energiebesparende en warmte besparende stap. Naast het isoleren van je muren en dak, is vloerisolatie de volgende stap. Het is ook een grote extra plus bij het comfort van je huis. Wanneer je vloer niet geïsoleerd is, voelt deze namelijk zeer koud aan, wat in de winter zeer onaangenaam is. Wanneer je je vloer niet of slecht isoleert, kan er zelfs optrekkend vocht ontstaan in je huis. Hierdoor wordt je vloer nat waardoor je je vloerbedekking en mogelijk ook de funderingen kapot maakt. Vooral houten vloeren isoleren is belangrijk aangezien hout een eerder broos materiaal is dat snel reageert op temperatuurschommelingen. Hierdoor is het extra interessant isolatie voor vloerbedekking te bekijken. Hieronder geven we je informatie met betrekking tot houten vloerisolatie en betonvloer isolatie.

Bescherm je houten vloer met isolatie

Hout is geweldig voor de uitstraling van je huis. Het is namelijk een zeer warm uitziend materiaal maar heeft echter de neiging om uiteen te zetten bij warme temperaturen en te krimpen bij koude. Wanneer dit zeer vaak gebeurt, kan je hout ervan kapot gaan. Ook komt er koude lucht tussen de kieren die ontstaan bij het krimpen en uiteen zetten. Om dit te vermijden, is isolatie de ideale oplossing. Hiernaast heeft isolatie het extra voordeel ook geluid tegen te houden. Een houten vloer kan namelijk kraken wanneer je erop stapt en je voetstappen klinken veel harder op hout dan op eender welke andere vloer. Houten vloeren isoleren kan je doen met ofwel steenwol, glaswol of MW35. Vraag meer raad aan je vloerspecialist over het beste isolatiemateriaal voor je houten vloer.

Ik heb een betonvloer, kan ik dit ook isoleren?

Natuurlijk! Je kan praktisch elke vloer isoleren die je wil. Betonvloer isolatie werkt echter anders dan een houten vloer. Beton voelt sowieso al koud aan waardoor het nog interessanter is bij dit materiaal te investeren in isolatie, zeker als er een kruipruimte onder de vloer zit. Bij de aanwezigheid van kruipruimtes kan er namelijk makkelijker vocht en koude naar boven gaan. Isolatie is dus dé manier om dit te vermijden. Zoals eerder gezegd, is het isoleren van de betonvloer anders dan bij hout. Betonvloer isolatie kan bestaan uit een nieuwe betonvloer op zand te plaatsen, je bestaande betonvloer vanuit de kruipruimte isoleren of van bovenaf. Indien je betonvloer nog niet geplaatst is, is de eerste optie op zand de beste. Wanneer je vloer al bestaat en je een kruipruimte hebt zitten onder je vloer, is de beste manier om je vloer te isoleren vanaf onderaan. Indien je dit niet hebt, is de enige mogelijkheid je vloer vanaf de bovenkant te isoleren. De materialen die je hiervoor kan gebruiken, zijn PIR-platen of XPS. Vraag meer raad aan je isolatie expert.

Help het milieu én je portemonnee

Het kan misschien veel lijken om ineens ook je vloer mee te isoleren samen met je muren en dak, maar nu je de voordelen weet is het enkel maar voordelig op lange termijn om ook je vloer mee te isoleren. Zo voorkom je vochtproblemen, geluidsoverlast én warmte verlies. Ook voor comfort heeft dit veel voordelen zodat je in de winter niet op een koude vloer moet stappen. Zeker indien je vloerverwarming hebt, is isolatie niet weg te denken uit je vloer. Denk hier dus zeker goed over na en investeer in lange termijn comfort.