Het wordt steeds gebruikelijker, onder meer in de groensector, de bouw en de industrie: ondernemers die machines en gereedschap huren in plaats van het te kopen. Dat is niet zo gek want aan huren zitten meerdere voordelen verbonden. Hieronder worden er vier uitgelicht. 

Voordeel 1: flexibel ondernemen

Als hurende ondernemer blijf je maximaal flexibel. Zo huur je alleen de machines en gereedschappen die je op dat moment nodig hebt. Misschien heb je voor de ene klus een wiellader nodig terwijl de andere klus vraagt om graafmachine huur. Daarbij kun je kiezen voor welke termijn je de machine(s) en eventuele gereedschappen nodig hebt. Dit kan voor een dagdeel zijn maar ook over een periode van weken of maanden gaan. Als ondernemer kun je dus heel klus-specifiek huren.

Voordeel 2: variabele kosten

Ga je huren, dan zijn je kosten variabel en niet vast. Je huurt alleen wanneer je over specifieke machines of materialen wilt beschikken. De kosten die je maakt zijn verbonden aan de huurperiode. Je betaalt geen onkosten voor periodiek onderhoud en keuringen. Heb je machines of gereedschappen maar tijdelijk nodig, dan kun je vaak kosten besparen door te huren. Er is natuurlijk wel altijd sprake van een keerpunt. Huur je voor relatief lange periodes, dan kan het kopen van materiaal uiteindelijk toch de slimmere zet zijn, ook al vraagt dit om een investering.

Voordeel 3: kwalitatief materiaal

Als ondernemer zul je graag werken met kwaliteitsmaterialen. Huren biedt jou de mogelijkheid altijd te beschikken over moderne gereedschappen en machines. Verhuurbedrijven zetten zich er namelijk voor in een up-to-date verhuuraanbod te hebben zodat je als huurder kunt beschikken over de nieuwste werkmaterialen. Daarbij voldoen de machines en gereedschappen aan de wettelijk gestelde eisen. Bovendien zorgen verhuurbedrijven ervoor dat de materialen goed onderhouden worden. Je hoeft je dus niet druk te maken over periodiek onderhoud. Mocht je toch tegen een mankement of storing aanlopen, dan kun je hiermee terecht bij het verhuurbedrijf. 

Voordeel 4: geen opslagruimte

Het kan heel erg variëren welk materieel je voor welke opdracht nodig hebt. Door machines en gereedschappen te huren voorkom je dat materiaal ongebruikt op je terrein staat. Je kunt dus kosten besparen op opslagruimte. Naast de kosten die je uitspaart op onderhoud en reparaties kan dit in je voordeel werken, zeker als je bepaald materiaal maar periodiek nodig hebt. Als hurende ondernemer hoef je je daarnaast bijvoorbeeld ook niet bezig te houden met afschrijving op materiaal.