Een aanzienlijk deel van de warmte in huis kan verloren gaan door tocht. Hierdoor kun je geneigd zijn om de thermostaat op een hogere temperatuur te zetten. Gelukkig kan om het comfort in huis te behouden en om een hoge energierekening te voorkomen een tochtstrip geplaatst worden. Zo een tochtstrip kan in een doe-het-zelf winkel gekocht worden en dit kan gemakkelijk zelf geplaatst worden. Op de website van onder meer allesoverbouw staan hier tips over en je kan wijzer worden door het bekijken van YouTube filmpjes. Lees verder meer over het ontstaan van tocht, de gevolgen en voor tips voor het plaatsen van de strips.
Ontstaan van tocht
De meest voorkomende oorzaken van een tochtig huis zijn de deuren en ramen. Verplaatsing van de luchtstroom zorgt voor drukverschil dat uiteindelijk zorgt dat een kamer er koeler, ongemakkelijk en soms zelfs vochtig van wordt. Als je oude deuren en ramen hebt, als ze beschadigd zijn of als ze in slechte staat verkeren, dan moet je overwegen om ze te vervangen of te repareren. Er kunnen openingen, scheuren en gaten door de jaren heen zijn ontstaan waardoor koude lucht de kamer kan binnendringen. Toch kunnen andere plekken in huis de oorzaak zijn van tocht. Denk hierbij aan de zolder, aangezien deze meestal onvoldoende geïsoleerd zijn.
Gevolgen van tochtig huis
Je zat waarschijnlijk wel eens ergens waarbij je een koud briesje voelde, terwijl de deuren en ramen gesloten waren. Als dit eenmalig gebeurt kan het niet veel kwaad, naast het feit dat het op dat moment voor een onprettig gevoel kan zorgen. Tochtstrip deur aanschaffen bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat een aantal gevolgen worden voorkomen. Lage temperaturen in huis kunnen de kans vergroten dat je sneller ziek wordt. Een continue koude luchtstroom kan zorgen voor een stijve nek en schouders en uiteindelijk voor hoofdpijn en concentratieproblemen. Vooral nu veel mensen er nog steeds voor kiezen om voor een deel thuis te blijven werken, is het van belang om thuis een comfortabele, tochtloze werkplek te creëren.
Hoe plaats je tochtstrip
Een tochtstrip is van hard materiaal, meestal aluminium of kunststof. Er bestaan verschillende soorten tochtstrip, waaronder de tochtstrips met een D-profiel, P-profiel, O-profiel, L-profiel en E-profiel en een vulprofiel. Het verschil van de profielen zit hem in de weerstand die de strips bieden en de mate van de luchtholte waaruit tocht ontstaat. Bij het aanbrengen is het als eerst is het van belang dat de goed weet waar de tocht vandaan komt. Zodra dit helder is, moet de tochtstrip op maat wordt afgesneden. Als laatst kan de tochtstrip worden vastgezet. Ook kan gekozen worden voor zelfklevende tochtstrip. Deze zijn nog makkelijker aan te brengen.
Tocht op andere plekken
Niet alleen in een standaard woning, maar ook in een woonboot of in een woonwagen kan tocht voorkomen. Hier bevinden zich immers ook ramen en deuren. Een woonwagen bijvoorbeeld is vergeleken met een standaard woning kleiner, dus ik kan mij voorstellen dat het sneller kan tochten hier. Bij een woonwagen aanschaffen moet hier dus rekening mee worden gehouden. Ook met een tochtstrip en goede isolatie kan dit verholpen worden.
Recent Comments