Steeds meer mensen vatten het idee op om een lang gekoesterde droom werkelijkheid te laten worden. Het laten bouwen van een eigen huis is de manier om je droom waar te maken. Het is tevens het meest effectieve alternatief voor woningzoekenden. Als je dus op zoek bent naar een voor jou geschikte woning, die je in overleg met een betrouwbare partner wil laten bouwen, dan is de meest prangende vraag: wat kost een huis bouwenDit is natuurlijk afhankelijk van tal van factoren, maar een goed bureau verschaft je direct inzicht in de kosten en is in staat een kubieke meter prijs te geven. De woning wordt dan voor jou op maat gemaakt en met een goede schatting wordt het helder wat er allemaal mogelijk is binnen jouw budget.

Huis bouwen

Om van te voren duidelijkheid te hebben is het kenbaar maken van je wensen een goede stap in de richting naar het laten uitkomen van je droom om je eigen huis te bouwen. De praktijk leert dat het vandaag de dag goedkoper kan zijn dan het kopen van een bestaande woning. Dat heeft mede te maken met het feit dat er prefab woningen zijn die goedkoper gemaakt kunnen worden, zonder dat je behuizing aan kwaliteit inboet.

Waarschijnlijk vraag je je af hoe dat kan. Om te beginnen komt dat door het inventieve gebruik van houtskeletbouw. Dat is een manier van draagconstructie in woningen die zeer effectief is vanwege de duurzaamheid van het materiaal en de uitstekende kwaliteit. De lage prijs van het hout zorgt dan op zijn beurt weer voor lagere kosten.

Werkplaatsen

Er wordt in werkplaatsen al een voorbereiding gedaan, zo wordt als het ware het skelet van de woning al opgezet. Dit gebeurt in een kort tijdsbestek, wat op zich ook al kostenverlagend werkt. De onderdelen worden in elkaar gezet op de bouwlocatie, weer of geen weer, deze manier van bouwen garandeert je dat er nauwelijks uitstel is. Het materiaal voldoet tevens om energie neutraal mee te bouwen. Het sluit dus perfect aan op de eisen van de moderne tijd. Er zijn tal van woningen waaruit je kunt kiezen, variërend van een modelwoning uit de catalogus tot aan een luxueuze villa. Door een slimme manier van bouwen zijn de prijzen aantrekkelijk, zonder dat het verlies oplevert aan capaciteit.

Esthetiek

Je moet nog wel een kavel hebben en de kosten hiervan verschillen per gemeente. Er bestaan vaak ook regels voor de esthetiek van de te bouwen huizen. Het is daarom verstandig om hiervan al op de hoogte te zijn, zodat je weet wat de wettelijke voorschriften zijn waaraan je je moet houden. Wanneer je zelf je huis wil ontwerpen, dan kun je het beste met de architect van je bureau overleggen hoe dit er op papier precies uit moet zien. Het is dan fijn om te weten wat de bouwkosten ongeveer gaan worden, omdat dit de grootste kostenpost is.

Het voordeel van catalogus- en prefab woningen is dat de kosten min of meer vastliggen, omdat ze volgens een vaststaand concept worden gebouwd. Ook dit drukt de kosten.