Als je een maakindustrie runt, heb je veel machines te onderhouden. Regelmatig onderhoud aan de machine is essentieel om schade te voorkomen. Geen enkel bedrijf wil te maken krijgen met downtime. De downtime kan leiden tot extra financiƫle kosten. Aangezien de machines de sleutel van je bedrijf zijn, is proactief onderhoud een must. Mogelijk moet je aandacht besteden aan compressor onderhoud en andere machines in je fabriek. Preventief onderhoud zorgt voor betere prestaties van de machine en verlengt de levensduur. Bovendien kan het energieverbruik besparen. Bovendien kan onderhoud zorgen voor een veiligere werkomgeving. Hier zijn enkele acties die je moet ondernemen om je machines te onderhouden.

De machine controleren op slijtage

Het kan zijn dat het onmogelijk is om de staat van de machines zelf te controleren. Werk dus samen met professionele bedrijven zoals Kleinjan compressoren om alle onderdelen van de machine te controleren. Er zijn verschillende factoren die scheuren in uw machines kunnen veroorzaken. De schade wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door slechte werkwijzen, veroudering en ongevallen. Zelfs als je regelmatig onderhoud uitvoert, heeft veroudering invloed op de prestaties van bepaalde machineonderdelen. De professionele technici inspecteren de volledige componenten in de machine. Ze repareren de losse riem, gebarsten afdichtingen en de bouten. Het controleren van de mechanische componenten is niet voldoende. De technici zullen ervoor zorgen dat de elektrische draden in goede staat zijn. Hoge temperaturen, water en stof kunnen het bedradingssysteem van je machines beschadigen. Elektrische componenten moeten dus regelmatig worden gecontroleerd om betere prestaties te garanderen.

De machine schoonmaken

Grondige reiniging is het onderdeel van het machineonderhoud proces dat je niet mag overslaan. Helaas negeren veel bedrijven deze stap. Ze realiseren zich misschien niet dat vuil, stof en roet de afdichtingen, filters, ventilatieopeningen en koelventilatoren kunnen verstoppen. Het vuil kan de prestaties van de machine verminderen. Je moet dus meer aandacht besteden aan elk onderdeel van de machine om deze te reinigen van vuil en stof. De meest effectieve manier om stof en vuil te verwijderen is door een slang te gebruiken. Als je hardnekkig vuil, zoals vet, in het onderdeel van je machine aantreft, moet je dit reinigen met een speciale behandeling zoals stoom reiniging, hogedrukreiniging of chemische reiniging.

Het smeermiddel regelmatig vervangen

Elke machine heeft smeermiddel nodig om goed te kunnen functioneren. Het doel van het toevoegen van smeermiddel is om eventuele wrijving op de bewegende delen te verminderen. Het smeermiddel kan slijtage van je machine voorkomen. Een andere functie van smeermiddel is om het onderdeel in de machine schoon te houden, omdat het roet kan voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de machine beter presteert, moet je het smeermiddel peil regelmatig controleren. Gebruik dan het door de machinefabrikant aanbevolen smeermiddel. Je moet de juiste hoeveelheid smeermiddel toevoegen. Te weinig smeermiddel kan wrijving op de machine veroorzaken. Bovendien kan overmatig smeermiddel het vet verhogen en een ander probleem in je machine veroorzaken. Een andere tip die je in gedachten moet houden, is om overschrijding van de prestaties te voorkomen. Overbelastbaarheid kan je machine beschadigen. Je operator moet dus de handleiding raadplegen om de prestatie beperking te achterhalen. Zo weet je operator wanneer hij de machine moet stoppen.